Wij adviseren voordat je rijexamen gaat doen, om eerst een Tussen-Tijdse-Toets af te leggen bij het CBR. De toets is een soort 'proefexamen' dat de kandidaat, op ongeveer tweederde van zijn rijopleiding, bij het CBR aflegt.
Op deze manier leer je precies de gang van zaken kennen tijdens het echte praktijkexamen. Alles is precies hetzelfde als bij het echte rijexamen, behalve de uitslag; voor de TTT kun je niet zakken. Wél krijg je na afloop via je e-mail een lijstje met aandachtspunten voor je verdere rijopleiding en kun je vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen, voertuigcontrole en de in- en uitstap procedure verdienen. Tevens wordt je zelfrelectieformulier door genomen. Dit door je in te vullen formulier ontvang je via je e-mail, net als je uitnodiging van het CBR.
Voertuigcontrole
Voor je wegrijd, worden er vragen gesteld over de auto. Dit kan gaan over de motorvloeistoffen, autobanden, voertuigverlichting of de bediening van je dashboard. Bij een vrijsteling hoef je dit bij het praktijkexamen niet meer te doen. Vanaf 1 januari 2024 behandelt de examinator ook de rijhulpsystemen (ADAS) tijdens de voorbereidings- en controlehandelingen van het praktijkexamen B.
Situatiebevraging
Als zich tijdens de tussentijdse toets een bepaalde verkeerssituatie heeft voorgedaan, kan de examinator je vragen de auto even aan de kant te zetten. Je kunt dan enkele vragen krijgen betreffende deze verkeerssituatie om na te gaan hoe je de situatie hebt aangepakt. Het betekent dus niet dat je een fout hebt gemaakt, maar geeft inzicht in je gevaarherkenning.
Voordeel
Door het afleggen van een tussentijdse toets vergroot je je slagingskans, al was het alleen al omdat je voor het 'echte' examen minder last hebt van nervositeit. Tijdens de tussentijdse toets rijdt je rij/instructeur altijd achterin mee.
Via je e-mail ontvang je je beoordelingsformulier van het CBR. Print deze en geef deze aan je instructeur/trice.