Theorie

Voordat je praktijkexamen (of een Tussen-Tijdse-Toets) mag doen, moet je eerst je theorie-examen behaald hebben. Het theorie-examen wordt afgenomen door het CBR op een touchscreen en duurt 30 minuten. Dit regel jezelf via mijncbr.nl.

Het theorie-examen Auto (B) bestaat uit drie onderdelen met 65 vragen:

  1. gevaarherkenning: 25 vragen, waarvan er 13 goed moeten zijn;
  2. verkeersregels: 12 vragen, waarvan er 10 goed moeten zijn;
  3. verkeersinzicht: 28 vragen, waarvan er 25 goed moeten zijn.

1. Gevaarherkenning

De gevaarherkenningsvragen worden beantwoord door aan te geven wat je in een bepaalde verkeerssituatie zou moeten doen:

  • remmen: flink snelheid verminderen of zelfs stoppen vanwege gevaar
  • gas los: extra attent zijn en voorbereid zijn op een andere gedragskeuze
  • niets: door blijven rijden met dezelfde snelheid

Per vraag krijg je 8 seconden de tijd om deze te beantwoorden.

2. Verkeersregels

Welke verkeersborden en -regels we in Nederland hebben, is vastgelegd in het 'Regelement verkeerborden en verkeerstekens' (RVV). Deze staan uiteraard ook in ons theorieboek Auto (B), met uitleg en betekenis. Uiteraard moet je dit kennen om veilig te kunnen autorijden.

Voor dit onderdeel krijg je 7 minuten de tijd.

3. Verkeersinzicht

Bij de nieuwe vragen over verkeersinzicht gaat het niet zozeer over wat er in de wet geregeld is, maar vooral wat in een bepaalde situatie verstandig is om te doen. Denk aan gelegenheidsvoorrang en hoe je de doorstroming bevorderd.

Voor dit onderdeel krijg je 15 minuten de tijd.

Wanneer geslaagd?

Je bent geslaagd wanneer je 13 vragen goed hebt (van de 25) van het onderdeel gevaarherkenning, 10 vragen goed hebt (van de 12) van het onderdeel verkeersregels en 25 goed hebt (van de 28) over verkeersinzicht. Op alle drie onderdelen moet je een voldoende hebben om te slagen.

De uitslag is 18 maanden geldig. Let goed op de datum!

Uitslagformulier

Je krijgt na afloop van het theorie-examen een uitslagformulier met heldere uitleg over de examenonderwerpen en de mate waarin je de stof beheerst. Deze krijg je ook via je e-mail:

  • groen: je beheerst het onderdeel goed;
  • geel: je beheerst het onderdeel matig;
  • rood: je beheerst het onderdeel slecht.

CBR

Met deze drie onderdelen wil het CBR ervoor zorgen dat jij als leerling na het slagen voor het theorie-examen, nog veiliger en verantwoorder de weg op kan.

De geldigheid van het behaalde theorie-examen is 18 maanden. Let goed op de (eind)datum! Deze mag niet verlopen zijn als je prakijkexamen doet.

Het is niet mogelijk om theorie-examens te reserveren en binnen 24 uur weer te annuleren. Wel is het nog mogelijk om een theorie-examen één keer te verplaatsen.

Op de website van het CBR vind je meer informatie over het theorie-examen.

TIP

Start snel met je theorie leren en doe aansluitend examen. Zo bespaar je tijd en onnodige extra rijlessen en vergroot je je verkeersinzicht! Zeker nu met de lange reserveringstijd voor een Toets en/of Praktijkexamen bij het CBR.

Meer informatie? Vragen?