Dankzij 2toDrive kun jij nu al vanaf 16,5 jaar starten met het volgen van rijlessen. Vanaf je 17e mag je het praktijkexamen afleggen voor het rijbewijs B. Tot je 18e mag je autorijden onder begeleiding van een coach.
Theorie-examen
Bij 2toDrive kunnen kandidaten vanaf 16 jaar theorie-examen doen. Slagen zij, dan blijft dat resultaat anderhalf jaar geldig.
.
Rijles
Vanaf 16,5 jaar mogen kandidaten rijlessen nemen bij 2toDrive en een Tussen-Tijdse-Toets of RIS-deeltoets doen. Als zij 17 jaar worden, mogen zij praktijkexamen doen.
.
Begeleider
Als deelnemers aan 2toDrive hun rijbewijs hebben gehaald, mogen ze tot hun 18e verjaardag autorijden met een begeleider naast zich. Ze mogen maximaal vijf begeleiders opgeven. Die moeten op hun begeleiderspas staan.
De 2toDrive bestuurder is zelf verantwoordelijk niet te rijden met een begeleider die onder invloed is van alcohol of drugs. Doen zij dit wel, dan volgt de zelfde straf als rijden zonder begeleider; 100 euro boete, invordering van het rijbewijs en ongeldig verklaring door het CBR. De overtreder moet dan na zijn/haar 18e verjaardag opnieuw theorie- en praktijkexamen doen voor het rijbewijs.
De begeleider is geen figuur volgens de verkeerswet, dus deze hoeft niet mee te werken aan een blaastest. Wel kan de politie op basis van zicht, reuk en gedrag alcoholgebruik constateren.
Begeleiders die de afgelopen vier jaar een ongeldig rijbewijs hadden, worden niet geaccepteerd als begeleider.
Begeleiderspas
Vanaf 1 november kunnen de 2toDrive-deelnemers de begeleiderspas aanvragen via www.2todrive.nl (inloggen bij de RDW via DigiD), de speciale website die het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft opgesteld in samenwerking met jongerenorganisatie TeamAlert.
De begeleiderspas kan het beste ruim twee weken voor het praktijkexamen worden aangevraagd door de kandidaat, ivm de tijdsduur, voor deze wordt afgegeven. Als alles akkoord is, krijgen zij binnen 10 werkdagen van de RDW een begeleiderspas thuisgestuurd. Pas na afgifte kan het rijbewijs worden aangevraagd, als de kandidaat is geslaagd bij het CBR. Betaling via iDeal €25,00.
Alleen onder begeleiding (in Nederland) mag worden auto gereden tot de 18e verjaardag, mits de begeleider op de begeleiderspas is vermeld.
Wet
Steeds meer jongeren zitten vanaf hun 17e al achter het stuur. Dit werd mogelijk door het vijfjarig experiment van 2toDrive dat startte in 2012. Dit experiment is succesvol gebleken en is met ingang van 15 maart 2018 een definitieve wet.
.
Info
Voor meer informatie en een lijst met meest gestelde vragen (FAQ) kunt u terecht op de website van 2toDrive. (Bron: CBR okt2011).
Tevens is er een begeleiderscursus die kan worden gevolgd bij de Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV) in Drachten op het Verkeers Educatie Centrum (VEC).
.
Autoverzekering en meer
Autoverzekering aanpassen?
Je mag als 17-jarige in de auto van een ander rijden. Als jij de auto bestuurt, ben jij verantwoordelijk voor eventuele schade. De schade valt onder de dekking van de autoverzekering van wie de auto is. Maar jij bent er zelf verantwoordelijk voor en niet de coach.
Zit je veel op de weg (met een coach) dan moet jij als regelmatige bestuurder op de verzekering staan vermeld. Maar als je pas 17 bent, kan het zijn dat verzekeraars dat niet willen of alleen tegen extra voorwaarden of een hogere premie.
Auto verzekeren als 17-jarige?
Om een auto te kunnen verzekeren, moet deze op je eigen naam staan. Maar dit kun je pas doen als je 18 jaar bent. Je kunt dus helaas niet in een eigen auto rijden. Dat kan pas als je 18 bent.
Rijden in het buitenland?
Als 17-jarige is je rijbewijs niet geldig in het buitenland. Omdat 2toDrive een experiment in Nederland is, gelden de regels hiervoor alleen in Nederland. Pas als je 18 bent, mag je in het buitenland rijden. Ga je als 17-jarige in het buitenland rijden? Houd er dan rekening mee dat de dekking van de verzekering vervalt. Maak jij schade in het buitenland? Dan vergoedt de verzekering deze niet.
Gevolgen van rijden zonder coach?
Ga je zonder coach rijden en wordt je aangehouden? Dan niet meer verder rijden en krijg je een boete! Goed om te weten dat je niet verzekerd bent als je alleen rijdt als 17-jarige. Maak je schade dan vergoedt de autoverzekering deze niet. (Bron: Independer.nl).