Theorie-examen

Verlengd examen

Als extra service heeft het CBR een verlengd theorie-examen ingevoerd voor auto, motor en bromfiets. Tijdens dit examen krijg je 15 minuten extra tijd om het theorie-examen te maken. Voor het examenonderdeel gevaarherkenning voor personenauto geldt dit niet. Bij dat onderdeel verwacht het CBR namelijk dat je snel reageert en bovendien is er ook geen introductietekst bij deze vragen. Deze service bied het CBR vooral aan kandidaten die gebaat zijn met wat meer leestijd. Denk bijvoorbeeld aan kandidaten met lichte dyslexie. Deze service kan alleen via de rijschool worden gereserveerd bij het CBR.

Individueel examen

Als je moeite hebt met examen doen in een groep, bij dyslexie of als je examen wilt doen in een andere taal dan Nederlands of Engels, dan kies je voor een individueel mondeling examen. Voor een examen in het Engels is de toeslag €5,50 als je reserveert via mijncbr.nl.

Wil je examen doen in een andere taal dan het Nederlands, dan moet je zelf een officiële tolk regelen. Dit kan via TolkenNet. Doe dit minstens 2 weken voor de examendatum. De kosten voor de tolk moet je zelf betalen. Kijk op TolkenNet voor de tarieven.

Dit individuele examen is alleen aan te vragen door je rijschool, die hiervoor extra reserveringskosten berekent. Het CBR tarief voor dit examen bedraagt €99,-.

Geluid bij het theorie-examen

Vanaf 16 december start het CBR een pilot met geluid bij het theorie-examen. Een computerstem leest de examenvragen voor. Daarbij ligt de focus vooral op kandidaten met leesproblemen, zoals laaggeletterdheid en dyslexie. Kandidaten krijgen van het CBR "oortjes" en kunnen na een korte instructie via het scherm het geluid bedienen.

Kandidaten met een dyslexieverklaring kunnen tijdens de pilot op verzoek teruggave van het examengeld krijgen van de toeslag (10,15 euro) voor het examen extra tijd (verlengd examen).

Theorie-examen reserveren

Je kunt je klassikale theorie-examen zelf reserveren bij het CBR, maar reserveren is ook mogelijk via Autorijschool ISIDORA. Bij reservering via het CBR dien je vooraf te betalen met iDeal; contant of PIN ter plaatse is niet mogelijk.

Wat moet je meenemen naar het theorie-examencentrum?

  • Een geldig identiteitsbewijs of rijbewijs (A/B-automaat/AM) met je BSN-nummer.

Hoe het er aan toe gaat bij een theorie-examen?

Als je geslaagd bent, wordt je uitslag digitaal doorgegeven aan het CBR. Je krijgt geen certificaat meer mee, een pasfoto is dus niet meer nodig om mee te nemen. Wel krijg je je uitslagformulier mee, bewaar deze goed.

Het CBR in Leeuwarden heeft een nieuw gebouw in gebruik genomen aan de Douwe Tammingawei 30 (postcode 8914 BK) in Leeuwarden-West, achter het Crystalic Business Center. Deze buslijnen stoppen nabij het CBR: 1, 170, 70, 97.

Prijzen theorie-examen (2023):

  • Theorie-examen (eigen reservering via mijncbr.nl) €41,00
  • Theorie-examen met tolk (eigen reservering via mijncbr.nl) €99,00
  • Toeslag theorie-examen Engels €5,50
  • Toeslag theorie-examen avond/weekend €5,50
  • Toeslag theorie-examen met tijdsverlening (15 min) €12,35
  • Toeslag individueel begeleid theorie-examen €58,00
  • Toeslag reservering via autorijschool €10,00
Meer informatie? Vragen?